Selecteer een pagina

Veel zwangeren hebben een droge mond of slechte adem

Ben je zwanger en heb je last van een droge mond of keel en een slechte adem? Geen paniek, xerostomie tijdens zwangerschap komt regelmatig voor en kun je op verschillende manieren verhelpen of behandelen.

 

Wakker worden met een droge mond als je zwanger bent.

Vooral bij zwangere vrouwen komt een droge mond regelmatig voor (je merkt het met name ‘s nachts en tijdens het wakker worden). Ondanks dat je er flink gefrustreerd van kan raken, kun je met een paar tips de speekselaanmaak stimuleren, waardoor de klachten afnemen. Er is een aantal oorzaken aan te wijzen die we hieronder beschrijven.

 

Oorzaken droge mond bij zwangerschap

De meest geziene oorzaken van een droge mond tijdens de zwangerschap zijn medicatiegebruik en hormonale verandering. Het slikken van medicijnen ontregelt de werking van de speekselklieren, waardoor de mond minder vocht aanmaakt. Bovendien is het lichaam tijdens de zwangerschap genoodzaakt meer bloed aan te maken waardoor ze extra waterreserves opslaat. Het gevolg hiervan is dat je last krijgt van monddroogheid, droge lippen of een droge tong.

 

3 tips voor de zwangere:

Tip 1. Drink voldoende water.

Vooral vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid, overgeven of vaak moeten plassen verliezen veel vocht. Zoals reeds beschreven is er extra water nodig om meer bloed aan te kunnen maken voor het kind. Drink daarom voldoende water!

Tip 2. Stop het gebruik van tandpasta’s of mondwater met alcohol, sodium lauryl sulfaat of menthol.
Gebruik liever milde mondverzorgingsmiddelen met actief zuurstof, zink en tea tree olie (TIP: Oxyd8 Dry Mouth). Poets daarnaast met regelmaat je tong (TIP: Orabrush) en je tanden met een zachte tandenborstel.

Tip 3. Vermijd koffie, koolzuurhoudende dranken en thee. Ze hebben een negatieve invloed op de speekselaanmaak. Ook sommige voeding kan extra irriteren in een droge mond.