Selecteer een pagina

Er wordt steeds meer duidelijk wat voorbereiding doet.

Iedereen die zwanger is maakt een plaatje van de bevalling. Dat plaatje wordt gevormd door alles wat je in jouw omgeving hebt gehoord over zwangerschap en bevallen. Dat kan dus een heel romantisch plaatje zijn, maar ook een doemscenario. Geen van twee is reëel! Het is dus belangrijk om je zo voor te bereiden dat als er tijdens de zwangerschap of bevalling iets onverwachts voordoet, je niet in paniek raakt en de controle verliest.

Hoe doe je dat?

Zorg dat je een goede band opbouwt met jouw zorgverlener. Dat geeft rust en jou de mogelijkheid om jouw eventuele zorgen of angsten te bespreken. Spreek af dat je eerlijk op de hoogte gehouden wil worden van het verloop van de zwangerschap. Dus als er iets gezien wordt of gevonden wordt, b.v. het kindje ligt in stuitligging, of dat jouw bloeddruk stijgt, dat jij eerlijk voorgelicht wil worden over de eventuele gevolgen hier van.

 

Wat is daar het voordeel van?

 Het voordeel zit in de mogelijkheid dat je dan samen je kunt voorbereiden op een ander verloop van de bevalling, als jullie kindje zo zou blijven liggen. Je kunt je dan inlezen op de mogelijkheden die er zijn bij een stuitbevalling.  Bij de hoge bloeddruk kun je leren wanneer er echt ingegrepen moet worden en wat je zelf kunt doen om dat te voorkomen. Soms leer je dan ook dat je er helemaal niets aan kunt doen!

 Heb je nog een ander voorbeeld?

Laat je voorlichten over de meest voorkomende “afwijkende” dingen.

B.V.wanneer is de bevalling te vroeg? tot wanneer kan een baby nog worden gedraaid? Wat gebeurt er als mijn vliezen zijn gebroken en ik krijg geen spontane weeën? Wat gebeurt er als de baby in het vruchtwater heeft gepoept? Als je dat allemaal weet, is de kans dat je in paniek raakt en daardoor de controle verliest veel kleiner geworden. Dan overvalt het je niet en kun je veel makkelijker “schakelen” naar een ander scenario. Dit zorgt voor rust in de zwangerschap en vertrouwen in de goede afloop van de bevalling.