Selecteer een pagina

Ik wil jullie graag een voorbeeld geven wat onze training voor een zwangere kan betekenen.

Vorig jaar(2018) kwamen we in contact met een zwangere met de volgende vraag: Ik ben zwanger, maar heb nu een hernia gekregen. Ik kan mijn werk niet meer doen en heb veel pijn en mijn been heeft soms uitvalverschijnselen. Kan/mag ik jullie training volgen.

Bij navraag bij mevrouw was ze gezien door de neuroloog. Die had haar gezegd, dat ze mogelijk nog in de zwangerschap geopereerd zou moeten worden, iets wat ze begrijpelijk liever niet wilde in de zwangerschap.

Met zo’n diagnose kom je uiteraard bij de gynaecoloog terecht. De zwangerschap verliep voorspoedig en met veel rusten werd de hernia gelukkig niet erger. Bij de voorbereiding op de bevalling werd besproken dat tijdens de bevalling de pijn in haar rug, mede door haar hernia, wel eens heel erg zou kunnen worden. De enige oplossing zou een ruggenprik zijn om het draaglijk te houden. De kans dat de zwangerschap zou eindigen in een keizersnede was heel goed mogelijk en ze kreeg het advies zich daar mentaal op voor te bereidden. Die keizersnede wilde ze liever niet. Het idee dat ze een ruggenprik zou moeten krijgen in haar ” slechte” rug leverde nogal wat stress op. Die ruggenprik zou ook nodig zijn voor de keizersnede.

Door heel goed onze instructies thuis te oefenen, kreeg ze de pijn in haar rug aardig onder controle en kon ze rustig aan nog redelijk functioneren. Haar hoop was gevestigd op de resultaten van de training.

Op het moment dat de baby zich aankondigde kreeg ze de pijn goed onder controle. De rit naar het ziekenhuis vond ze erg lastig, omdat ze zicht zo goed moest concentreren om de pijn te blijven beheersen. Op de verloskamer dachten ze eerst dat ze nog niet aan het bevallen was, omdat ze zo rustig was. Bij onderzoek bleek ze al aardig wat ontsluiting te hebben. De verpleging was verbaasd dat ze niet meer last had van haar rug als dat ze konden zien. Binnen 4 uur is deze mevrouw spontaan bevallen van een kerngezonde baby van 8 pond!!    Zonder ruggenprik en zonder keizersnede! Uiteraard had ze in het kraambed nog forse klachten van haar hernia, maar die waren goed te beheersen door de techniek, die ze had geleerd. Moeder en kind doen het fantastisch!  Ze is heel erg blij, dat ze met behulp van de Hypnobirth 2.0 methode spontaan en natuurlijk is kunnen bevallen.